Saturday, June 21, 2014

Nyt se on tutkittu: Internetin käyttö aiheuttaa ahdistusta

[Kuva: Talentum arkisto]
Tietyt internetsisällöt aiheuttavat ihmisille ahdistusta, ilmeni Lappeenrannan teknillisen yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa.
Ahdistus voi aiheuttaa muun muassa pelkoa, huolta, hikoilua, hermostuneisuutta, sydämentykytystä, ärsytystä, turhautuneisuutta, yksinäisyyttä, mielipahaa, päänsärkyä, käsien tutinaa tai järkytystä.
Väitöstutkimuksessa selvisi myös, että sukupuoli ja ikä vaikuttavat internetin käyttöön ja mahdolliseen ahdistukseen. Suomalaisen tilastotiedon valossa nuoret ihmiset ovat ikääntyneempiä alttiimpia kokemaan internet-peräistä ahdistusta.
Myös naisten ja miesten tapa käyttää internetiä eroaa toisistaan yhä enemmän, kertoo yliopiston tiedote. Esimerkiksi miehet käyttävät naisia useammin ja todennäköisemmin wikipediaa, valokuva- ja videopediaa. Sitä vastoin naiset käyttävät internetiä miehiä enemmän sosiaaliseen viestintään, esimerkiksi liittymällä sosiaalisiin verkostoihin ja blogaamalla eli pitämällä verkkopäiväkirjaa.
Diplomi-insinööri Santosh Kumar Kalwar kehitti väitöskirjassaan asteikot ja työvälineet, jotka auttavat tutkijoita ja eri käytännön toimijoita ymmärtämään ja mittaamaan internetissä koettua ahdistusta.
Useisiin tutkimuksiin ja kokeisiin perustuen tutkija kehitti kaksi mitta-asteikkoa käyttäjien internetissä tunteman ahdistuksen mittaamiseksi. Nämä ovat itsearviointiasteikko sekä modifioitu internetissä koetun ahdistuksen asteikko.
Väitöskirja sisältää myös kolme työvälinettä. MyAnxiety-työkalu esittelee internetissä koetun ahdistuksen tyypit. Intelligentia-työkalulla keräillään internetin käyttäjissä esiintyvän ahdistuksen tyyppejä. MyIAContro on selaimeen kytkeytyvä työväline, jolla mitataan internetin käyttäjien tunteita.
Internetillä on keskeinen rooli henkilökohtaisten asioiden hoitamisessa, tutkimuksessa, viihteessä, akateemisessa maailmassa ja perhe- sekä yhteiskuntaelämässä. Internetin käytöllä on kuitenkin sosiaalisia vaikutuksia, jotka ovat riippuvaisia sukupuolen, iän, etnisen taustan ja kulttuuristen ominaisuuksien tapaisista ryhmittelyistä. Nämä sosiaaliset tekijät voivat lisätä internetin käyttäjien kokemaa ahdistusta.
Väitöstutkimuksessa käytettiin kirjallisia lähteitä sekä kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia tutkimusmenetelmiä internetissä koetun ahdistuksen käsitteellistämiseen ja mittaamiseen. Erityisenä tavoitteena oli tutkia internetin käyttäjien ahdistustasoja ja kehittää internetissä koettua ahdistusta mittaava asteikko.
DI Santosh Kumar Kalwarin tietotekniikan alan väitöskirja "Conceptualizing and measuring human anxiety on the Internet" (Internetin käyttäjien kokeman ahdistuksen käsitteellistäminen ja mittaaminen) tarkastetaan 19.6.2014 Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.
TILAA Tekniikka&Talouden uutiskirje ja T&T autot -uutiskirje tästä.

No comments: